HÅLLA ANDAN

ROMAN, BONNIER CARLSEN, MAJ 2019 

Min syster föddes i ett badkar, jag i en säng. Hon i vatten, jag på land.

I ”Hålla andan” utforskar Flora Wiström ämnen som kroppslighet och sexuellt maktutövande, prestationskrav och förbundet mellan syskon.

I romanen möter vi en syskonskara om tre: Mina, Daria och Sam. Det är Minas första sommar efter studenten och vännerna har vänt henne ryggen. Det blir inte bättre av att storasystern Daria aldrig har tid. Hon är tävlingssimmare och allas stjärna. Blixtrar målmedvetet fram genom vattnet.

En dag är Daria försvunnen. Garderoben är tom, passet är borta och Mina hänvisas bara till systerns röstbrevlåda. Vart har hon åkt, och varför? Oron gräver sig djupt i Mina. Hon cyklar till simhallen för att söka efter svar.

I simhallen finns omklädningsrummet där Cissi plockar hår ur golvbrunnarna. Där finns det heta plåttaket där de anställda röker gräs och gymmet där Sam sommarjobbar. Där finns redskapsboden där man kan ha sex mot gnisslande flytdynor. Och där finns bassänger att sjunka i.

Mina tillbringar de två första veckorna av sommaren i simhallen. Och för varje dag blir det allt tydligare att Daria bär på stora hemligheter.

︎ KÖP BOKEN HÄR
︎ LÄS MER PÅ FÖRLAGETS HEMSIDA


Boken finns även som ljudbok. Jag har läst in den själv.