STANNA

ROMAN, BONNIER CARLSEN,  2016


Romandebut om det viktigaste, vackraste och hemskaste

Esters Stockholmstillvaro kantas av oändliga jobbpass på antikvariatet och dimmiga lördagsnätter med bästa kompisen. Livet känns som en symaskinsnål som hoppar fram och tillbaka när tråden ska fästas; Ester kommer inte vidare. Men en dag träffar hon Eli med den mörka rösten och händerna som är fläckade av målarfärg. Det blir början på det vackraste men svåraste året i Esters liv. I Flora Wiströms sinnliga romandebut är kärleken allomfattande, på gott och ont.

Det är vinter i Stockholm när Ester ser honom för första gången. Han väljer en bok om Frida Kahlo och betalar utan att se Ester i ögonen. Utanför antikvariatet ligger snödrivorna som strandade valar och det är beckmörkt redan klockan tre. Ester vågar inte fråga om hans nummer, trots att bästa kompisen Hanins röst ekar i huvudet: go for it.

Det är tur att Ester har Hanin som tränger sig före i kön till klubbarna, klottrar "onanera mera" på husväggarna och trycker på skicka när Ester tvekar.

Stanna handlar om att hålla andra uppe när man själv är nära att gå under, om den stora livsavgörande kärleken och om att stå still när alla andra rör på sig. Stanna är också en hyllning till systerskapet.

︎ KÖP BOKEN HÄR
︎ LÄS MER PÅ FÖRLAGETS HEMSIDAPRESSRÖSTER OM STANNA:

“När det är som bäst skildrar hon det fula och brokiga, känslan av att vildvin har klättrat in under huden och slår mot de inre organen. I det språket vill man stanna.”
Dagens Nyheter, 29/10 2016.


“Beskrivningen av hur en dödlig sjukdom tar grepp om en människa är rak och trovärdig, liksom omgivningens reaktioner på det som händer. Flora Wiström har driv i sitt berättande, fin iakttagelseförmåga och vet hur det är att vara i 20-årsåldern i dag; det är en debut som lovar gott.”

Göteborgsposten 6/10 2016


"Läs den här hörrni, den ligger himla bra till för att toppa min lista av bästa YA-böcker släppta under 2016.

En förbannad podd 11/10 2016"Flora Wiström skildrar livets skörhet, kärleken, sorgen, frigörelsen och systerskapet. Hon rör sig hemtamt på Stockholms gator och mejslar trovärdigt ut sina karaktärer. Hon är en säker stilist med snygga formuleringar. Kärleken innefattar partnern, familjen, vänner och systerskapet. Det systerskap som finns för Ester och Hanin när omvärlden är otrygg. Stanna är en lysande debut för unga vuxna!”
Bibliotekstjänst 17, 2016


“Flora Wiström har skapat en tilltalande episk mosaik, där hon ger en autentisk bild av livet som ung vuxen i dagens Sverige.”
Smålandsposten, 3/11 2016.